De 4 Duurste Fouten in Recruitment (En hoe ze te voorkomen)

‘Fouten maken mag,’ hoor je altijd. Bij Vol-Gas zeggen we: ‘Natuurlijk mag dat, maar fouten zijn duur en best vaak vermijdbaar’. Zeker als je deze vier missers kent en kan voorkomen.

Misser 1: Snelle Oordelen en Aannames

We kunnen er niets aan doen, ons brein is geprogrammeerd om binnen enkele seconden te oordelen (op gevaar). Dit instinctieve gedrag staat vaak een eerlijke beoordeling van een sollicitant in de weg.

Oplossing 1: Oordeel Traag en Gefundeerd

Als je weet dat oergedrag niet (altijd) werkt, train dan om verder te kijken dan je eerste indruk. Vraag door (de bekende LSD en NIVEA) en zorg ervoor dat je mening is gebaseerd op feiten (‘waaruit blijkt dat, lieve sollicitant?) casus, en testen.

Misser 2: Gebrek aan Objectieve Beoordelingsmethoden

Subjectiviteit heerst en vooral vragen als: ‘vind ik die persoon aardig? Lijkt die persoon op mij? (want ik ben zo goed)’, beïnvloeden ons onderbuikgevoel en daarmee een goede beslissing.

Oplossing 2: Vind de Feiten

Gebruik objectieve selectiemethoden, zoals gestructureerde interviews, casus, IQ test, competentietesten en gevalideerde assessments. Laat ook anderen de kandidaat interviewen en draag GEEN informatie over. Ook niet non verbaal (‘oh, jij spreekt Frits zo, zucht’). Dit helpt je om een kandidaat eerlijk en consistent te beoordelen.

Misser 3: Onbekendheid met de Vereiste Vaardigheden

Er is wel een functieprofiel en een vacaturetekst maar wat doet de nieuwe medewerker eigenlijk de hele dag? Praten? Schrijven? Beeldmateriaal maken? Overleggen?

Oplossing 3: Verdeel de Taken in Percentages

Het gedetailleerd uitsplitsen van de benodigde competenties en vaardigheden in 1e, 2e en 3e taak is voldoende. Als je dan bij elke taak ook nog een test verzint om te weten of de sollicitant uitstekend, goed of net voldoende is dan verhoog je de kans op het vinden van de juiste match.

Misser 4: Traagheid in het Proces

Treuzelen in de huidige competitieve arbeidsmarkt betekent het verschil tussen het aantrekken van topkandidaten of ze aan je concurrenten verliezen.

Oplossing 4: Wees Snel, en Dan Sneller

Schrijf in je vacaturetekst al wat het sollicitatiepad is (hoeveel gesprekken, wel of geen assessments en een tijdlijn) zodat je kandidaat weet waar zij aan toe is. zodra je een reactie binnen hebt meteen bellen. Je mag er een uurtje mee wachten, maar niet langer. The early bird catches the worm zoals ze in het Engels zeggen.

Een vlekkeloos recruitmentproces is de succesfactor waardoor potentieel toptalent bij jou wil werken. Een misstap leidt tot het missen van de ideale kandidaat.

Vol-Gas bedenkt jouw recruitmentstrategie

Planning en strategie

Meld je je aan met je bedrijf dan ontwikkelen we een persoonlijke strategie voor je. 
Hoe maak je jezelf aantrekkelijk als werkgever?
Hoe genereer je nieuwe leads en kansen?
Hoe groei je ècht met je bedrijf?

Wil jij nieuwe klanten of werknemers?

Ben jij er klaar voor om je recruitment of lead generatie een extra boost te geven? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Wil je meer resultaat?