Wat is installed base en waarom is het belangrijk voor je bedrijf?

Installed base

Wat is een installed base?

Installed base of gebruikersbestand is de term die wordt gebruikt om het aantal actief gebruikte producten of diensten aan te duiden, en niet het totale aantal verkochte eenheden. Het is belangrijk voor bedrijven om de installed base bij te houden om te weten hoeveel actieve gebruikers er zijn op een bepaald moment en wat ze met deze informatie kunnen doen.

Definitie installed base

De installed base geeft het aantal actieve gebruikers van een bepaald product of dienst aan en wordt berekend aan de hand van het aantal verkochte eenheden dat nog steeds in gebruik is. Bij fysieke producten kan dit aantal nooit hoger liggen dan het aantal verkochte eenheden, maar bij software is het wel mogelijk om hetzelfde pakket meerdere keren op verschillende systemen te installeren.

Let op: deze berekening is alleen van toepassing op producten of diensten, maar niet op consumptiegoederen die worden opgegeten of bederven. Bijvoorbeeld, een markeerstift wordt gebruikt tot deze leeg is of de stift droogt uit na verloop van tijd, waardoor het bepalen van de installed base minder relevant is.

Waarom is een installed base belangrijk?

Een installed base is belangrijk omdat het bedrijven inzicht geeft in het aantal actieve gebruikers van hun producten of diensten. Als een fabrikant bijvoorbeeld 10 miljoen horloges heeft verkocht en de installed base ligt op 5 miljoen, betekent dit dat er 5 miljoen klanten zijn die het horloge niet langer gebruiken. Dit kan een indicatie zijn van ontevredenheid onder klanten of dat ze zijn overgestapt op een ander product. Door deze groep opnieuw te benaderen of een vernieuwde versie van het product aan te bieden, kan het bedrijf hun klantenloyaliteit vergroten.

Installed base marketing

Het bijhouden van de installed base kan ook helpen bij het ontwikkelen van een marketingstrategie. Het is vaak gemakkelijker en goedkoper om een bestaande klant opnieuw te converteren dan om een nieuwe klant te werven. De 'afvallers' kunnen opnieuw worden benaderd om een aankoop te verrichten of een dienst af te nemen. De huidige klanten zijn wellicht bereid om een ander product te bestellen of om over te stappen naar een duurder abonnement van een huidige dienst.

Belangrijk om te onthouden: sinds 1 juli 2021 is het in Nederland verboden voor bedrijven om consumenten te benaderen waar niet eerder contact mee is geweest. Het meten van de installed base en het ontwikkelen van een marketingstrategie voor deze groep kan daarom zeer waardevol zijn.

Installed base

Blijf de concurrentie voor 

Groei met 
Vol-Gas Marketing
Leer hoe je jouw boodschap op een overtuigende manier kunt overbrengen.
Leer hoe je jouw marketingbudget effectief kunt inzetten
Laat je helpen door een marketeer!